(+385) 01 481 61 55
Promijenite veličinu slova: A- A A+

O nama

Volonteri

Za uspješnost rada Udruge
zaslužni su brojni volonteri,
koji su svojim višegodišnjim
djelovanjem pridonijeli stvaranju
boljih uvjeta za razvoj programa.

Sukladno Zakonu, volonteri
s Udrugom sklapaju Ugovor
o volontiranju, te dobivaju
volontersku iskaznicu.
Ukoliko ste zainteresirani za
volontiranje slobodno nam
se javite na telefon
01/4816-155 ili ispunite
prijavnicu i pošaljite je na
e-mail: udruga@psivodici.hr

  1. Edukativno-promotivne aktivnosti s ciljem senzibilizacije građana o humanoj ulozi pasa pomagača i pravima njihovih korisnika. Aktivnosti se provode u cijeloj Hrvatskoj, a Udruga povremeno uključuje volontere iz lokalnih sredina.
  2. Sudjelovanje Udruge sa INFO štandom na različitim događanjima vezanim uz obilježavanje npr. Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Međunarodnog dana bijelog štapa, Međunarodnog dana zaštite životinja, CACIB…
  3. Podrška korisnicima pasa pomagača u izvanrednim životnim okolnostima (obveze korisnika, transport, briga o psu, sudjelovanje u kreiranju slobodnog vremena…). 
    U ovim aktivnostima pomažu i studenti Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Studijskog centra socijalnog rada kroz volontiranje i praksu, a s kojima Udruga ostvaruje višegodišnju suradnju.
  4. Najveći broj volontera Udruge čine socijalizatori – obitelji ili pojedinci koji su odlučili podržati program školovanja pasa pomagača te preuzeti odgovornu ulogu odgoja mladih pasa. Obitelji su uglavnom iz Zagreba i njegove uže okolice, zbog financijskih i vremenskih ograničenja i uštede (kontinuiran kontakt s voditeljem socijalizacije, transport, dostupnost veterinarske zaštite, druženje socijalizatora…).

 


Socijalizacija štenadi u obiteljima ključna je za posao pasa pomagača
(pas vodič, terapijski/rehabilitacijski pas)!

Odabir šteneta za psa pomagača, uglavnom pasmine labrador retriever, započinje u dobi od 6-8 tjedana testiranjem njegovih genetskih predispozicija. Prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u obitelji volontera koja o njemu brine do navršenih 12 -14 mjeseci uz savjet i podršku stručne osobe iz Udruge.

Tijekom boravka u obitelji, u stanu ili kući, štene se navikava na sve okolnosti u kojima čovjek živi.  Ono usvaja osnovna pravila ponašanja i uči osnovne naredbe: sjedi, lezi, mjesto, čekaj, dođi, pusti, hodanje na povodniku… Također, članovi obitelji štene vode na različita mjesta na kakva bi pas vodič u budućnosti mogao voditi slijepu osobu, uključujući domove prijatelja i rodbine, gradska središta, trgovine i trgovačke centre, kazališta,  javni prijevoz itd. Na taj način  štene stječe raznolika iskustva, doživljava različite zvukove, površine i mirise.

Tijekom socijalizacije Udruga podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa.

Nakon uspješne socijalizacije, pas odlazi na školovanje  - zahtjevno i specifično - ovisno o njegovoj  humanoj ulozi. Tu ne prestaje kontakt obitelji s psom – zajednička druženja vikendom obostrano su zadovoljstvo i veselje.

Za socijalizaciju štenadi dobrodošle su umirovljene osobe i obitelji s djecom. No, bilo tko može se prijaviti, ukoliko je u mogućnosti provesti puno vremena sa štenetom, brinuti o njemu te ga redovno podučavati. Neophodno je da odrasla osoba brine o psu, da su domovi sigurni te da su vrtovi ograđeni.

Ukoliko želite biti socijalizator šteneta, javite se u Udrugu na e-mail info@psivodici.hr.

U dogovoru s Vama posjetit će Vas stručna osoba iz Udruge, koja će Vam pružiti informacije i odgovoriti na pitanja, nakon čega ćete donijeti odluku želite li se doista uključiti u program socijalizacije.
 

Vaša predanost, ljubav, humanost i solidarnost, neprocjenjiv su doprinos radu Udruge.