(+385) 01 481 61 55
Promijenite veličinu slova: A- A A+

O nama

Najčešća pitanja

Najčešća pitanja

 1. Da li mogu pokloniti svog psa za školovanje pasa pomagača?
  1. To nije moguće. Odabir štenadi provodi se na temelju procjene njihovih genetskih karakteristika, važnih bilo za psa vodiča, rehabilitacijskog ili terapijskog psa.
 2. Kako mogu dobiti štene na socijalizaciju?
  1. Za detaljnije informacije o toj mogućnosti prijavite se u ured Udruge na mail info@psivodici.hr ili na broj telefona 01/4816-155.  
 3. Koliko traje socijalizacija?
  1. Socijalizacija šteneta, a kasnije mladog psa traje prosječno godinu dana, zavisno od toga kojom dinamikom koji pas sazrijeva.
 4. Tko snosi troškove psa u vrijeme  socijalizacije?
  1. Sve troškove prehrane, zdravstvene zaštite i potrebne opreme za štene snosi Udruga.
 5. Postoje li neka pravila kojih se moramo pridržavati dok je pas na socijalizaciji?
  1. Svakako. Važno je da se pas u vrijeme socijalizacije navikne na sve okolnosti u kojima živi čovjek, te da stekne dobar kućni odgoj. Bitno je da sve navike stječe postupno, kako ni jedna nova situacija ne bi kod psa izazvala šok.
 6. Dobivamo li kakvu stručnu pomoć tijekom socijalizacije?
  1. Stručnu pomoć u vrijeme socijalizacije obiteljima pruža voditelj programa socijalizacije, kako bi se izbjegle neželjene greške. Za vrijeme socijalizacije obitelj u kojoj je smješteno štene u stalnom je kontaktu sa voditeljem socijalizacije i na raspolaganju je za sva pitanja o pravilnom odgoju šteneta.
 7. Koja vrsta psa je najbolja za školovanje?
  1. Vodeći se iskustvima iz svijeta gdje su primjerice psi vodiči u primjeni više od pola stoljeća, i u Hrvatskoj najčešće koristimo labrador retrievere, a u posljednje vrijeme i križance labrador retrievera i zlatnih retrievera.
 8. Što rade psi pomagači?
  1. ​​Pse pomagače dodjeljujemo u obitelji djece s teškoćama u razvoju s ciljem unapređenja njihovih razvojnih procesa, kao motivacijski faktor za često puta dugotrajne i ne uvijek lagane vježbe, razvoj komunikacije, igre i brige o drugome. Do sada su pokazali iznimno vrijedne učinke.
  2. Rehabilitacijski psi kao pomagači osobama u invalidskim kolicima imaju nezamjenjivu ulogu u podizanju kvalitete njihovog života. Njihova se pomoć bazira na donošenju i podizanju predmeta, otvaranju vrata, pomažu kod transfera iz kreveta u kolica, pale i gase svjetlo itd.  Doprinose neovisnosti osoba u invalidskim kolicima od drugih članova obitelji.
 9. Koji su uvjeti da se dobije psa vodiča ?
  1. Svaka slijepa osoba, koja je ovladala osnovama orijentacije u prostoru ima pravo dobiti psa vodiča. Važno je da prihvaća suživot sa psom u kući, da je spremna proći obuku za korištenje psa vodiča i ponašati se prema uputama instruktora. Obostrano prijateljstvo temelj je za uspješno stvaranje dobrog međusobnog odnosa te uzajamne odanosti i ljubavi.
 10. Koliko dugo se čeka za psa pomagača?
  1. To zavisi od mogućnosti usklađivanja karakteristika odškolovanog psa u odnosu na osobine potencijalnog korisnika. Ponekad je vrijeme provedeno na listi čekanja kratko, a neke osobe ili djeca mogu čekati primjerice i dvije godine.
 11. Kako pas zna smjer kretanja?
  1. Pas vodič umjesto slijepe osobe gleda, ali ne misli. Tijekom školovanja naučio je 50-ak naredbi koje predstavljaju upute za smjer kretanja, zaobilaženje prepreka, pronalaženje primjerice zebre, stepenica . . . Dakle, smjer kretanja određuje korisnik.
 12. Što se događa jednoga dana kada pas prestane raditi?
  1. To je jedno od najtežih pitanja s kojima se suočava svaki korisnik psa pomagača. Ako se to ne dogodi iznenadno, onda se korisnici pripremaju za umirovljenje svog psa u dobi oko 9 godina starosti. Mogućnost je da ostane u širem krugu obitelji korisnika, ili Udruga pronalazi odgovarajući smještaj. Udruga brine o psu dok god je živ – osigurava troškove prehrane i zdravstvene zaštite.
 13. Kako se može postati volonter Udruge?
  1. Svatko tko želi i osjeća potrebu učiniti nešto društveno korisno, može nam se pridružiti u nekoliko područja djelovanja: 
  2. Kao pomagači u nekim izvanrednim životnim situacijama slijepim osobama – korisnicima pasa vodiča;
  3. Kao dragocjeni socijalizatori koji godinu dana svog života poklanjaju odgoju i brizi o budućem psu pomagaču;
  4. Sudjelovati u pripremi i organizaciji različitih promotivnih događanja, koja imaju za cilj senzibiliziranje društva i prikupljanje sredstava za rad.
 14. Koja je razlika između školovanja i dresure psa?
  1. Školovanje je ključno za programe humane uloge pasa u životu osoba s invaliditetom  kada se često od psa zahtjeva da promišlja i donosi odluku što će učiniti. Kad je riječ o dresuri, ona predstavlja apsolutno izvršenje izdate naredbe.  
 15. Zašto su psi pomagači dobrodošli u sredstva javnog prijevoza?
  1. Živimo u društvu koje još uvijek nema takvu civilizacijsku razinu da je opće prihvaćeno da za ponašanje psa odgovara njegov vlasnik. Kada dosegnemo tu razinu, onda će i kućni ljubimci moći u sredstva javnog prijevoza, kao što je to na primjer u Zagrebu. 
  2. Kad je riječ o psima vodičima, rehabilitacijskim/terapijskim psima oni mogu ulaziti u sva sredstva javnog prijevoza i u sve javne objekte, i to prema Zakonu o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98.).
  3. Zaključno, ti su psi na svim tim mjestima zbog potrebe njihovih korisnika, a ne zbog njihove želje da budu u tom prostoru.
 16. Da li Udruga djeluje samo u Zagrebu?
  1. Sjedište Udruge za pse vodiče i mobilitet je u Zagrebu, ali radi i djeluje na zadovoljenju potreba svih korisnika u Hrvatskoj.