(+385) 01 481 61 55
Promijenite veličinu slova: A- A A+

Korisnici

Korisnici rehabilitacijskih/terapijskih pasa

Rehabilitacijski psi

Osoba koja je zbog različitih bolesti ili oštećenja osuđena na život u invalidskim kolicima, svakodnevno ima velika ograničenja. Bez obzira na određene prilagodbe životnog prostora, često im je potrebna pomoć druge osobe. No, i kod te kategorije invaliditeta u svijetu je više od pola stoljeća poznata široka lepeza pomoći rehabilitacijskog psa kao pomagača. 

Njegova se uloga bazira na aportu – podizanje i donošenje predmeta u ruke. Tijekom školovanja pas uči pomoći osobi pri prelasku iz kreveta u invalidska kolica, samostalno otvarati i zatvarati vrata, paliti i gasiti svijetlo, povlačiti kolica na pločnik, otići u prodavaonicu po namirnice...

Razgovarajući s korisnicima rehabilitacijskih pasa, najčešće se čuje da su uz pomoć svog pomagača stekli slobodu. A svi znamo da sloboda ima neprocjenjivu vrijednost.

Također ističu blagotvorno djelovanje prisustva psa i njegovu opuštajuću ulogu u čestim depresivnim stanjima. 

 

Terapijski psi

Nezaobilazan dio rada Udruge je i uključivanje terapijskih pasa  u rad s djecom koja imaju različite razvojne teškoće. Terapijski psi namijenjeni za tu ulogu iznimno su vrijedni pomagači djeci. Aktivnosti i projekti s terapijskim psima uključuju nekoliko različitih modela rada, koji se provode kako kod nas tako i u inozemstvu. Važno je naglasiti da je u ovom području rada Udruga osmislila i uvela neke inovativne modele rada, u suradnji sa stručnim suradnicima, te tako postala pionir u specifičnim modelima  rada s djecom i terapijskim psima.

Uključivanjem terapijskog psa u rad s djecom koja imaju razvojne teškoće, bilo da se radi o individualnom ili grupnom radu, djeluje se na specifične aspekte razvoja djeteta.